Новини

«FCA – ЩО ЗА ЦИМ» – ЕПІЗОД 2: АВТОМОБІЛІ ПРОХОДЯТЬ ВИПРОБУВАННЯ НА ЕКСТРЕМАЛЬНУ СПЕКУ В ПІВДЕННІЙ АФРИЦІ

15.06.2019

У першому епізоді «FCA – Що за цим» розповідалося про випробування, які проводилися на автомобілях в полярних температурах в містечку Ар’єплуг. У другому епізоді ми вирушаємо на 15 000 кілометрів на південь до міста Апінгтон, провінція Північний Кейп в Південній Африці, на кордоні з Ботсваною і Намібією, для випробувань в умовах тропічної спеки.

Засноване в 1884 році, місто назване на честь колонізатора Томаса Апінгтона і розташоване на березі Помаранчевої річки на висоті 835 метрів над рівнем моря. Це також основна точка доступу в парк Калахарі, один з найважливіших в країні, розташований на кордоні з Ботсваною.

 

Хоча більшість тестів проводяться в південній Європі і на Сицилії, Апінгтон був обраний тому, що план розробки автомобіля не завжди відповідає сезонам в північній півкулі, а також тому, що місто на березі Помаранчевої річки має ідеальні умови для випробувань автомобілів в тропічній спеці. Апінгтон – одне з найспекотніших міст в Південній Африці і ідеальне місце для оцінки прикордонних або найгірших сценаріїв і для пошуку правильного компромісу між продуктивністю при високій температурі в цілому і швидкістю, висотою над рівнем моря і жарою.

 

Навіщо тестувати автомобілі в тропічній спеці?

Кожен автомобіль повинен бути здатним протистояти будь-яким погодним умовам. Зокрема, жаркий клімат протягом усього року означає, що всі випробування можуть проводитися багаторазово, наприклад, на двигуні, приділяючи особливу увагу охолодженню і керованості, на системі кондиціонування, щоб перевірити її здатність підтримувати кліматичний комфорт, на характеристиках матеріалу і на часі реакції систем автомобіля.

 

За кулісами тестів FCA в Апінгтоні

На відміну від випробувального полігону в Ар’єплузі, в Апінгтоні немає випробувальних полігонів. Випробування проводяться в місцях, які відтворюють характеристики, необхідні для оцінки конкретних аспектів або компромісів між робочими характеристиками і особливостями навколишнього середовища.

 

Автомобілі відправляються з Турина, вже оснащені приладами, необхідними для випробувань, і, на додаток до водіння, техніки, присутні в Південній Африці, також повинні аналізувати дані, зібрані під час конкретних випробувань і трансферів. Всі системи автомобілів контролюються, і будь-яке ненормальна або несподівана поведінка діагностується, щоб знайти рішення. Потік з Турина безперервний. Випробувальна група зосереджується приблизно на дванадцяти автомобілях за сесію, в якій зайнято близько двадцяти техніків.

 

Чому Південна Африка? 

Середовище Південної Африки ідеально підходить для випробувань автомобілів. Основною перевагою є легка доступність палива з характеристиками, сумісними з європейськими, на відміну, наприклад, від Бразилії, де не завжди гарантується наявність бензину і, як наслідок, потрібно організовувати спеціальне забезпечення. В Апінгтоні можна побачити автомобілі різних типів, деякі повністю або частково замасковані, з номерами різних країн. Загальним для всіх автомобілів є спеціальна табличка, що дозволяє подорожувати по 55-кілометровій дорозі, де місцеві обмеження швидкості можуть бути порушені, і автомобілі можуть розвивати швидкість понад 200 км/год. Цікавий факт: проведення випробування в місці, оточеному незайманою природою, на дорогах, віддалених від міст, означає можливість зіткнення з екзотичною місцевою фауною. У той час як в Європі зустрічатися зі стадом корів на альпійських пасовищах нормально, особливо під час випробувань на гірських дорогах, в Південній Африці зебри зустрічаються частіше, ніж велика рогата худоба.