Новини

FIAT CONCEPT CENTOVENTI: «ДЕМОКРАТИЧНА» ВІДПОВІДЬ ЕЛЕКТРИЧНІЙ МОБІЛЬНОСТІ

15.04.2019

На Женевському міжнародному автосалоні 2019 дебютував Fiat Concept Centoventi.

Це концепт, який прекрасно відображає бачення італійського бренду про те, якою буде масова електрична мобільність в найближчому майбутньому, авторитетний і демократичний прогноз, заснований на 120-річній історії і досвіді в галузі – звідси і назва прототипу Centoventi означає «сто двадцять» по-італійськи – який, зберігаючи традицію, покликаний відірватися від минулого і піти далі. Так само, як наприклад, в п’ятдесятих роках, коли Fiat 500 викликав промислову і культурну революцію, подолавши традиційні ідеї в поглядах, дизайні і техніці і став шедевром, на відміну від усього іншого в історії автомобільної промисловості, першим реальним прикладом мобільності, доступної на масовому ринку.

Але чи можемо ми уявити щось настільки ж революційний в майбутньому наших сучасних міст? Відповіддю на це питання є Fiat Concept Centoventi, найдоступніше на ринку рішення мобільності і одне з небагатьох, яке також може запропонувати дійсно вартий модельний ряд для вирішення проблеми тривалих заміських поїздок. Щоб придумати і розробити лінійку, бренд зосередив свою увагу на своїй найпопулярнішій, доступній, геніальній стороні, яка привела до створення автомобілів з неймовірно модульними інтер’єрами і яскравою стилістичною індивідуальністю. Саме таким чином Fiat Concept Centoventi проектує бренд в майбутнє з його вродженою здатністю «демократизувати» все привабливе і модне: «Автомобільна азбука – круто, але доступно».

Fiat Concept Centoventi – короткий опис

Fiat Concept Centoventi по суті є «чистим полотном», готовим до фарбування відповідно до смаків і потреб клієнта в будь-який час його життя або дня, без будь-яких обмежень в персоналізації, пов’язаних з конкретним часом покупки. Насправді, він буде вироблятися лише в одній лівреї, яку клієнти зможуть персоналізувати, використовуючи програму «4U» з можливістю вибору з 4 дахів, 4 бамперів, 4 колісних ковпачків і 4 зовнішніх плівок для обклеювання. Іншими словами в автомобілі можна з максимальною свободою і уявою змінювати кольори кузова, конфігурацію інтер’єру, конфігурацію даху, інформаційно-розважальну систему і навіть запас автономності ходу, гарантований акумуляторами. І це одна з сильних сторін концептуального автомобіля: власникам більше не потрібно чекати нових спеціальних випусків або фейсліфтінга, оскільки вони можуть «змінювати» свої автомобілі в будь-який день, коли їм подобається. Все стає ще більш революційним завдяки присутності при запуску на ринок 120 додаткових аксесуарів, які створять по-справжньому нову бізнес-модель, а також спільноту шанувальників Fiat Concept Centoventi.

Тому, Fiat Concept Centoventi – це відповідь на реальний виклик в області дизайну і бізнесу, який втілює функціональний дух бренду і в той же час віддає данину 120-річній історії бренду через сучасне переосмислення його стилістичних особливостей з деякими посиланнями на Панду 80-х. Fiat Concept Centoventi натхненний італійським дизайном і втілює в собі концепцію Fiat «менше значить більше», що означає позбавлення від всього непотрібного і складного в автомобілі, щоб надати більше місця людям (Більше вас), увазі до навколишнього середовища і суспільству (Більше турботи) і до ДНК бренду з точки зору цінностей і зовнішнього вигляду (Більше Fiat). Граючи цими трьома картами, Fiat Concept Centoventi революціонізує ідею електричної мобільності, як у місті, так і за його межами, успішно долаючи більш жорсткі і складні завдання – з точки зору дорожнього руху, нормативних вимог і вартості володіння – одночасно використовуючи при цьому всі нові пропоновані електрикою можливості.

Fiat Concept Centoventi

Інноваційна бізнес-модель

Таким чином, Fiat Concept Centoventi може бути побудований за власним бажанням, відкриваючи нову бізнес-модель за участю Mopar – підрозділ групи FCA, який спеціалізується на аксесуарах, запасних частинах та послугах і дозволяє інноваційну персоналізацію продукції – мережа продажів і клієнти все більше через цифрові канали. Крім шести особливостей (бампери, полікарбонатний дах, ліврея, приладова панель Lingotto, акумулятори та цифрові двері багажника), які можуть бути встановлені тільки в дилерських центрах, інші 114 аксесуарів, спеціально розроблених Mopar, включаючи звукову систему, панель приладів і відсіки для зберігання речей в дверях, подушки сидінь і т. д. – також можуть бути придбані онлайн і встановлені клієнтом у себе вдома. Більш того, деякі аксесуари простої конструкції, такі як, наприклад, підсклянник або утримувач документів, можна роздрукувати на 3D-принтері, в будинку власника, в їх дилерському центрі або в спеціалізованій друкарні. Тому, це нова бізнес-модель для автомобільних аксесуарів, яка дозволяє їх перепродавати або продавати в Інтернеті, підтримуючи реальну спільноту шанувальників бренду або цінителів дизайну Fiat «made in Italy», як це трапляється з предметами для колекцій. Ця нова бізнес-модель орієнтована на електронну комерцію, віртуальний ринок, який не знає кордонів.

Модульний салон за принципом «підключи і працюй»

Модульний, місткий і добре освітлений – це слова, які найкраще описують салон Fiat Concept Centoventi, який повністю реконфігурований і може вмістити до чотирьох чоловік. Вам потрібно тільки потрапити на борт, щоб зрозуміти, що він був розроблений з урахуванням людей і їх ставленням до сьогоднішнього світу.
Відповідно до філософії автомобіля, різні частини інтер’єру створюються за принципом «підключи і працюй». На панелі приладів є невеликі отвори, в які можна встановити безліч додаткових компонентів будь-якої форми і функції завдяки запатентованій системі блокування, як, наприклад, знамениті цеглинки Lego.
Той же підхід застосовується до дверних панелей, які повністю персоналізуються і схожі на двері холодильника – їх відрізняють плоскі поверхні і мінімальний дизайн, на них можна розмістити кишені для зберігання речей, тримачі пляшок і аудіо динаміки.

Інноваційними є також сидіння з голою конструкцією спинок, виготовлені з екологічно чистих матеріалів, а подушки і підголівники легко замінюються як за кольором, так і за матеріалом. При необхідності переднє пасажирське сидіння можна замінити ящиком для зберігання речей або дитячим кріслом. А задні сидіння являють собою висувну лаву, тоді як спинка здатна обертатися, перетворюючись в «багажник» з надзвичайною вантажопідйомністю.

Інноваційні матеріали для сидінь та підголівників

Завдяки своїм матеріалами Fiat Concept Centoventi досліджує нові горизонти дизайну, черпаючи натхнення в модних повсякденних предметах і використовуючи інноваційні технологічні рішення і унікальні виробничі процеси. Однією з багатьох використаних точок відліку є кросівки, символ моди і дуже якісні продукти. Вони надихнули на створення сидінь Fiat Concept Centoventi, шедевра італійської (або, точніше, Fiat) творчості, досягнутої за допомогою провідних промислових партнерів. Наприклад, для сидіння використовувався інноваційний пластиковий матеріал, виготовлений за ексклюзивним і запатентованому виробничого процесу, який характеризується новим пластиковим складом на основі поліолефінових смол. Кінцевим результатом є матеріал, який в три рази легше інших формованих пластиків, таких як піни, і, більш того, він забарвлюється безпосередньо в масі, що означає, що він не має зовнішнього покриття, виглядає привабливо і м’який на дотик. Крім того, цей інноваційний пластик є антимікробним, стійким до ультрафіолетового випромінювання і повністю миється. Не кажучи вже про те, що він може бути пофарбований в нескінченну різноманітність відтінків, включаючи металеві та перлинні кольори та яскраві або насичені пігменти.

Технологія «3D knit» спинок і підголівників, виготовлених з 100% переробленої пряжі, є настільки ж інноваційною. Ця технологія вже успішно використовується не тільки в спортивному секторі, наприклад, для кросівок або іншого спортивно-технічного одягу, але і в дизайні інтер’єру для створення інноваційних, функціональних, гнучких сидінь. Крім іншого, конкретний виробничий процес дозволяє створювати текстильні трикотажні вироби із змінним перерізом, що дозволяє уникнути утворення відходів, які потребують утилізації.

Нова запатентована система отворів для приладової панелі і нова комбінація приладів «Lingotto 20»

Перед водієм інноваційна і монолітна приладова панель, яка відрізняється незвичайною системою отворів, запатентованої Fiat, дозволяючи безпечно і індивідуально розташувати різні пристосування – від підстаканники до відділення для пляшок, від ящиків для зберігання речей до чого-небудь ще, що може знадобитися клієнту – для створення затишної, комфортної обстановки.

Не менш революційна приладова панель доступна в двох рішеннях: перше, яке ідеально підходить для покоління Millennial, перетворює смартфон в серце системи в поєднанні з основним екраном кластера 10″, а друге, більш традиційне, передбачає другий вбудований дисплей, що інтегрується в кластер 20″.
У першому випадку без додаткової оплати водії можуть «підключити» свій смартфон або планшет до приладової панелі, використовуючи таким чином функції навігації, музики, обміну повідомленнями і т. д.
Той, хто шукає більш традиційне рішення, з іншого боку, може вибрати приладову панель «Lingotto» – найсучасніший 20-дюймовий пристрій Full Digital, вставлений в підставку, стилізовану під історичний завод Fiat в Турині. У підставку дисплея «Lingotto» інтегровані засоби управління рухом і функції безпеки HMI, такі як покажчик повороту, система спортивного оповіщення про сліпі зони, система гальмування та рівень зарядження акумулятора. При цьому частина приладової панелі «Lingotto», звернена до вітрового скла, має додатковий дисплей, що ідеально підходить для відображення повідомлень при спільному використанні автомобіля (каршерінг).

Всього одна ліврея, яку можна персоналізувати

Fiat Concept Centoventi змінює автомобільну парадигму. Буде доступний один колір, схожий на оброблену металеву пластину, щоб спростити виробництво, але в той же час автомобіль буде надзвичайно зручним для персоналізації.

Нова програма «4U» дозволить клієнтам вибрати комбінацію з чотирьох дахів, чотирьох бамперів, чотирьох колісних ковпачків і чотирьох плівок для обклеювання, що в поєднанні з великим каталогом аксесуарів зробить Fiat Concept Centoventi унікальним і ексклюзивним.

Зокрема, обклеювання може виконати будь-якій дилер в будь-який час на вимогу клієнта. Операція дуже швидка, завдяки напрочуд лінійним і рівним зовнішнім поверхням і низькій вартості. Ефект схожий на фарбу металік, але на відміну від фарби він не буде вічним.

Народжений «відкритим», але готовий «закритися» стильно та інноваційно

В базовій комплектації Fiat Concept Centoventi поставляється з «відкритим дахом», що ідеально підходить для їзди з вітерцем у волоссі, яке, звичайно, закрите «кепкою». Як і інші деталі, дах також можна персоналізувати, вибравши одне з доступних рішень – двоколірний полікарбонатний дах, м’який дах з полотна, вбудований вантажний бокс і навіть дах з інноваційною сонячною панеллю. Зокрема, 50 Ватт, що генеруються сонячною панеллю, будуть зберігати автомобіль прохолодним, коли він стоїть на місці, і будуть живити інноваційний цифровий дисплей, встановлений під дверима багажника.

Автомобіль стає пристроєм для соціальних мереж завдяки сучасному дисплею на дверях багажника

Великі двері багажника можуть бути оснащені інноваційним дисплеєм, який дозволяє Fiat Concept Centoventi замінити концепцію підключення до каналів зв’язку (connectivity) і стати справжнім пристроєм для соціальних мереж, за допомогою якого можна обмінюватися повідомленнями з зовнішнім світом. Коли автомобіль знаходиться в русі, з очевидних причин безпеки, дисплей буде показувати тільки логотип Fiat, але як тільки він зупиниться, водій зможе переключитися в режим «messenger». Більш того, цифрові двері багажника можуть легко стати «рекламним щитом», який можна здавати в оренду рекламодавцям, наприклад, для компенсації вартості паркування.

Сучасна інтерпретація стилістичної мови Fiat

Все в Fiat Concept Centoventi говорить про Fiat і, зокрема, про його більш забавний і функціональний вимір, і це стає очевидним, коли погляд падає на деякі деталі: петлі і мінімалістські замки з ретро-футуристичним дизайном, нова багатофункціональна панель приладів, що нагадує знамениту кишеню, тонкі сидіння, кольорові ковпаки коліс, які сьогодні знову пропонуються з використанням самих інноваційних матеріалів в галузі, і передня решітка, де відомі вертикальні щілини тепер стають світлодіодними індикаторами рівня зарядження акумулятора.

Не тільки ці деталі «говорять» про Fiat, але й також його типовий для італійського бренду зовнішній вигляд. У простому, лаконічному стилі новий Fiat Concept Centoventi має міцні, компактні, майже монолітні пропорції з розмірами, які максимально використовують кожен простір. Почуття міцності підкреслюється також великими смугами бампера, виконаними з нової експандованої піни, здатної поглинати подряпини і нерівності і не деформуватися завдяки еластичності матеріалу. Це враження міцності підкреслюється також широкими дверними бамперами, виготовленими з нового експандованого спіненого матеріалу, який поглинає подряпини і удари без вм’ятин завдяки своїй еластичності. Більш того, їхня «3d-текстура» підкреслює відчуття захисту і безпеки, яку демонструє екстер’єр автомобіля.

Запас ходу електромобіля до 500 км

Свобода персоналізації також присутня в джерелі електроживлення, яке рухає Fiat Concept Centoventi. Воно складається з набору модульних батарей, що пропонують максимально можливу гнучкість використання. У базовій комплектації, автомобіль поставляється з встановленим на заводі акумулятором для пробігу в 100 км. Але якщо потрібна велика дальність, можна придбати або взяти в оренду до 3 додаткових батарей, що дає збільшення на 100 км кожна. Додаткові батареї встановлюються під підлогою автомобіля, в сервісній мережі Fiat. Ковзна напрямна, яка підтримує і з’єднує батареї, робить їх встановлення або видалення особливо швидким і легким. Також доступна додаткова батарея для установки під сидінням; її можна від’єднати і зарядити прямо в будинку або гаражі користувача, як акумулятор сучасного електронного велосипеда. Загальна дальність, яку можна досягти, становить 500 кілометрів.

Вражає те, як спроектований автомобіль, з центром крену розташованим точно посередині між двома осьовими валами, а батареї розташовані під центром ваги автомобіля, це означає, що розподіл ваги і управління автомобілем залишаються незмінними незалежно від кількості встановлених акумуляторів. Гальмівна система має відповідні розміри, щоб забезпечити максимальне уповільнення навіть при повному завантаженні.
І останнє, але не менш важливе: в нижній частині вітрового скла розташована багатомісна розетка. Точніше, це кабельна котушка, розміщена під молдингом, що усуває необхідність в кабельній порожнині в багажнику і, завдяки її центральному положенню, вона рівно віддалена від точок підключення з обох сторін або може виступати в якості хаба для декількох автомобілів у разі потреби поділитися енергією. Розетка світиться в темряві і може бути використана в якості електричного ліхтарика і пристрою для розморожування вітрового скла.

Ідеально підходить для бізнесу та для каршерінгу

Окрім індивідуального використання, Fiat Concept Centoventi створений, щоб стати майбутньою зіркою парків корпоративних клієнтів, а також для каршерінгу. Не дивно, оскільки Fiat Concept Centoventi перевершує всі аспекти міської мобільності. Це найдешевший BEV на ринку, частково завдяки модульному набору батарей, але й також тому, що він найпростіший у догляді, ремонті і обслуговуванні, з меншим ризиком пошкодження і навіть меншою сукупною вартістю володіння.

Основні технічні дані Fiat Concept Centoventi

  • Довжина: 3680 мм
  • Висота: 1527 мм
  • Ширина: 1740 мм (з дверними дзеркалами 1846 мм)
  • Колісна база: 2430 мм
  • Передній звис: 658 мм
  • Задній звис: 592 мм